Προετοιμαστείτε για το ταξίδι σας

Προετοιμαστείτε για το ταξίδι σας

Η ασφάλειά σας είναι προτεραιότητά μας. Παρακάτω θα βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τα αεροπορικά ταξίδια στην Ελλάδα, καθώς και τα προστατευτικά μέτρα που λαμβάνουμε για να έχετε μία ασφαλή και ξέγνοιαστη ταξιδιωτική εμπειρία.

Εντατικοποίηση Υπηρεσιών Καθαριότητας και Απολύμανσης
Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στους χώρους υγιεινής,  στα δοχεία εναπόθεσης αντικειμένων στον έλεγχο ασφαλείας και άλλες συχνά χρησιμοποιούμενες επιφάνειες και συσκευές

Σημεία Απολύμανσης Χεριών
Απολυμαντικό υγρό χεριών είναι διαθέσιμο εντός του αεροσταθμού

Τοποθέτηση Προστατευτικών Διαχωριστικών
Προστατευτικά διαχωριστικά έχουν τοποθετηθεί σε σημεία εξυπηρέτησης κοινού

Ενίσχυση Ανέπαφων Διαδικασιών
Συνιστάται η ανέπαφη εξυπηρέτηση και συναλλαγή όταν αυτή είναι διαθέσιμη

Επιβίβαση/Αποβίβαση μέσω Οδεύσεων Πεζών
Εφαρμογή διαδικασιών για πεζή μετάβαση επιβατών από/προς το αεροσκάφος όπου αυτό είναι εφικτό

Ευαισθητοποίηση Επιβατών σε Μέτρα Προστασίας
Συνεχής ενημέρωση μέσω οθονών, αναγγελιών και σημάνσεων

Μέσα Ατομικής Προστασίας σε Προσωπικό Αεροδρομίου
Οι εργαζόμενοι της Fraport Greece είναι εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας

Διαρκής και Αναλυτική Εκπαίδευση
To προσωπικό του αεροδρομίου ακολουθεί τα μέτρα των αρμόδιων αρχών και εφαρμόζει τις καλές πρακτικές του κλάδου

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός του αεροδρομίου.

Έως 14 Μαΐου 2021, επιτρέπονται, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, μόνο τα ουσιώδη ταξίδια εσωτερικού, στα οποία συγκαταλέγονται τα ταξίδια για θέματα υγείας, επαγγελματικούς/επιχειρηματικούς σκοπούς, επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους και επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

Για περισσότερες πληροφορίες και νεότερα στοιχεία καθώς επίσης για ερωτήματα σχετικά με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για ουσιώδη ταξίδια, οι επιβάτες θα πρέπει να επικοινωνούν με την αεροπορική τους εταιρία ή τον ταξιδιωτικό τους πράκτορα.

Τα κάτωθι μέτρα και περιορισμοί εισόδου έχουν τεθεί σε ισχύ για διεθνή ταξίδια:

Όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας που αναχωρούν από αεροδρόμια της Ελλάδας προς διεθνείς προορισμούς είναι υποχρεωμένοι να έχουν συμπληρώσει τη φόρμα Passenger Locator Form (PLF). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία και τη φόρμα κάντε κλικ εδώ.

Όλοι οι αφικνούμενοι επιβάτες από διεθνείς πτήσεις είναι επίσης υποχρεωμένοι να έχουν συμπληρώσουν τη φόρμα Passenger Locator Form (PLF) και θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό διαγνωστικό έλεγχο κατά την άφιξή τους. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία και τη φόρμα κάντε κλικ εδώ.

Επίσης, όλοι οι αφικνούμενοι στη Χώρα επιβάτες (συμπεριλαμβανομένων των παιδιών άνω των 5 ετών) είναι υποχρεωμένοι να επιδείξουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) για τον Covid-19, με λήψη δειγμάτων από το στοματοφάρυγγα ή το ρινοφάρυγγα, το οποίο να έχει πραγματοποιηθεί έως 72 ώρες πριν την άφιξή τους στην Ελλάδα. Το μέτρο αυτό δεν ισχύει για επιβάτες που είναι πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Συνθήκης Σένγκεν, Ηνωμένου Βασιλείου, Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σερβίας, Ισραήλ, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας, Νότιας Κορέας, Ταϊλάνδης, Ρουάντα και Σιγκαπούρης, εφόσον προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού στην Αγγλική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή, υπό την προϋπόθεση της παρόδου 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα πρέπει να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του επιβάτη, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου, τον αριθμό των δόσεων και τις ημερομηνίες εμβολιασμού. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα πρέπει να επιδεικνύεται στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Οι επιβάτες που είναι πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Συνθήκης Σένγκεν, Ηνωμένου Βασιλείου, Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σερβίας, Ισραήλ, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας, Νότιας Κορέας, Ταϊλάνδης, Ρουάντα και Σιγκαπούρης εξαιρούνται από τους περιορισμούς καραντίνας στην περίπτωση της αρνητικής διάγνωσής τους κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου για Covid- 19 με τη μέθοδο PCR, που να έχει διενεργηθεί εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα ή της προσκόμισης πιστοποιητικού εμβολιασμού στην Αγγλική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή, υπό την προϋπόθεση της παρόδου 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Οι μόνιμοι κάτοικοι της Ρωσίας εξαιρούνται από τους περιορισμούς καραντίνας στην περίπτωση της αρνητικής διάγνωσής τους κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου για Covid- 19 με τη μέθοδο PCR, που να έχει διενεργηθεί εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα καθώς και της προσκόμισης πιστοποιητικού εμβολιασμού στην Αγγλική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή, υπό την προϋπόθεση της παρόδου 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Όλοι οι αφικνούμενοι επιβάτες από άλλες χώρες υποχρεούνται να παραμείνουν σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους για 7 ημέρες κατά την άφιξή τους στον τόπο διαμονής τους, όπως δηλώνεται στη φόρμα PLF, εκτός εάν η διαμονή τους στην Ελλάδα είναι μικρότερη και κατά συνέπεια ο περιορισμός αυτός ισχύει για την περίοδο αυτή.

Για όλους τους υπηκόους τρίτων χωρών ισχύει η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα. Από την απαγόρευση εξαιρούνται οι ακόλουθοι:

 • Μόνιμοι κάτοικοι των χωρών Αυστραλία, Ισραήλ, Νέα Ζηλανδία, Ρωσία, Ρουάντα, Σερβία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
  Προκειμένου να αποδειχθεί ο τόπος κατοικίας, οι υπήκοοι τρίτων κρατών θα πρέπει να προσκομίσουν άδεια παραμονής, άδεια εργασίας, αστυνομική ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης ή άλλα έγγραφα, με την προϋπόθεση ότι ο τόπος κατοικίας αναγράφεται σε αυτά.
  Σημείωση: Αναφορικά με τους μόνιμους κατοίκους της Ρωσίας, ισχύει ο περιορισμός των 4.000 επιβατών την εβδομάδα ως ανώτατο όριο εισόδου στην Ελλάδα, αποκλειστικά για αφίξεις στα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Κέρκυρας, Ρόδου, Κω, Μυκόνου, Σαντορίνης και Χανίων.
 • Υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Συμφωνίας Σένγκεν, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανηλίκων τέκνων τους.
 • Επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις και απαραίτητους λόγους, οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν θέματα υγείας, επαγγελματικούς σκοπούς, επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, άτομα που έχουν ανάγκη από διεθνή προστασία.
 • Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ερευνητές και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, εφόσον επιδεικνύουν στα σημεία εισόδου στη χώρα την άδεια άσκησης επαγγέλματος ή άλλα κατάλληλα έγγραφα που αποδεικνύουν την επαγγελματική τους ιδιότητα και υπό την προϋπόθεση ότι η είσοδός τους στη χώρα συνδέεται με την άσκηση των επαγγελματικών τους καθηκόντων.
 • Επί μακρόν διαμένοντες σε κράτη μέλη της ΕΕ ή της Συμφωνίας Σένγκεν και υπήκοοι τρίτων κρατών, οι οποίοι κατέχουν άδεια παραμονής σε κράτη μέλη της ΕΕ ή της Συμφωνίας Σένγκεν.
 • Μέλη κυβερνητικών αποστολών.
 • Mέλη των διπλωματικών ή προξενικών αρχών και αποστολών, μέλη διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, στρατιωτικοί και στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
 • Προσωπικό που απασχολείται στον τομέα των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, των πληρωμάτων αεροσκαφών, των πληρωμάτων και του τεχνικού προσωπικού των μισθωμένων πτητικών μέσων αεροπυρόσβεσης, των οδηγών φορτηγών οχημάτων, καθώς και του απολύτως απαραίτητου βοηθητικού προσωπικού για τη μεταφορά αγαθών.
 • Επιβάτες σε διαμετακόμιση (transit).
 • Σπουδαστές.
 • Πρόσωπα που φροντίζουν ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ).
 • Εποχικοί εργαζόμενοι στον τομέα της γεωργίας.

Οι υπήκοοι τρίτων κρατών που υπάγονται στην απαγόρευση αυτή έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα στην ελληνική προξενική αρχή του τόπου κατοικίας ή διαμονής τους για την κατ’ εξαίρεση είσοδό τους στη χώρα για επαγγελματικούς ή προσωπικούς λόγους.

Για ερωτήματα σχετικά με τους περιορισμούς εισόδου στη χώρα, οι επιβάτες μπορούν να επικοινωνούν με τα κατά τόπους Προξενεία ή Πρεσβείες της Ελλάδας, κάνοντας κλικ εδώ.

Καθώς η πανδημία εξελίσσεται, οι οδηγίες ή/και περιορισμοί δύναται να τροποποιηθούν βάσει επιδημιολογικών κριτηρίων. Συνιστάται η επικοινωνία με την αντίστοιχη αεροπορική εταιρία ή ταξιδιωτικό πρακτορείο για τις τελευταίες διαθέσιμες ενημερώσεις.

Οι αποστάσεις ασφαλείας θα πρέπει να τηρούνται στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Σχετική ενημέρωση είναι διαθέσιμη μέσω σημάνσεων δαπέδου και άλλων οπτικοακουστικών οδηγιών. Επίσης, έχουν τοποθετηθεί κολωνάκια οριοθέτησης σε διάφορα σημεία του αεροδρομίου, ενισχύοντας την κοινωνική απόσταση στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό. Η ατομική ευθύνη κρίνεται επίσης απαραίτητη.

Σε περίπτωση που νιώσετε συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 (πυρετό ή/και βήχα ή/και δυσκολία στην αναπνοή), θα πρέπει να μη μεταβείτε στο αεροδρόμιο και να επικοινωνήσετε άμεσα με το γιατρό σας. Σε περίπτωση που εμφανίσετε τα συμπτώματα αυτά κατά την παραμονή σας στο αεροδρόμιο, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο προσωπικό του αεροδρομίου, προκειμένου να λάβετε περαιτέρω πληροφορίες.

Τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς από και προς το αεροδρόμιο μπορεί να έχουν επηρεαστεί. Για επιβεβαίωση δρομολογίων και περαιτέρω πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον αντίστοιχο φορέα, κάνοντας κλικ εδώ.

Η χρήση μάσκας σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι υποχρεωτική.

Εάν δεν είστε επιβάτης, θα πρέπει να αποφύγετε την είσοδο στον αεροσταθμό.

Υπάρχουν διαθέσιμα καταστήματα και καφέ/εστιατόρια στο αεροδρόμιο. Οι ώρες λειτουργίας τους ενδέχεται να έχουν τροποποιηθεί.

Περαιτέρω πληροφορίες για τους Έλληνες πολίτες/υπηκόους που είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο εξωτερικό μπορείτε να βρείτε εδώ.

COVID-19 οδηγίες για ταξιδιώτες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) μπορείτε να βρείτε εδώ.

Για πληροφορίες σχετικά με την πτήση σας και για τις εν πτήσει διαδικασίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με την αντίστοιχη αεροπορική εταιρία. Στοιχεία επικοινωνίας είναι διαθέσιμα εδώ.

Για όλα τα υπόλοιπα ερωτήματα, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας, κάνοντας κλικ εδώ.